Behendigheid of agility met een Stabij

Een Stabij is een echte actiehond, behendigheid (of agility) zal hij dan ook geweldig vinden om te doen. Het draait hierbij om een parcours met hindernissen, dat in een voorgeschreven volgorde, foutloos en zo snel mogelijk moet worden afgelegd. Je mag zoveel aanwijzingen en aanmoedigingen geven als je wilt, maar je mag de toestellen en je hond daarbij niet aanraken, het is dus van belang dat hond en baas op elkaar zijn ingespeeld en dat de hond de aanwijzingen in woord en gebaar van de baas snel opvolgt. De verschillende toestellen/hindernissen vergen een behoorlijke behendigheid van de hond.

Met dank aan Wil Tuit voor de foto van Aagje en aan Linda Wiertz voor de foto van Tybo.

Wat leert je hond?

Je hond scherpt zijn evenwichtsgevoel enorm aan, evenals zijn wendbaarheid, kracht en doorzettingsvermogen. Agility doet een beroep op zijn intelligentie, verhoogt zijn algemene gehoorzaamheid en heeft nog eens een goede conditie voor zowel baas als hond tot gevolg ook.

Wanneer beginnen?

Omdat de spieren, botten en gewrichten bij deze sport behoorlijk worden belast, dient je hond helemaal te zijn uitgegroeid. Voor een Stabij betekent dat dat hij 12 tot 15 maanden oud moet zijn voor hij volop mag gaan trainen. Het verdient de aanbeveling om eerst een sportkeuring te laten doen en eventueel te laten onderzoeken op HD en ED. Het is handig als je je hond onder appèl hebt, dus in zijn eerste levensjaar kun je mooi een paar gehoorzaamheidscursussen doen, bij veel hondenscholen is die vooropleiding zelfs verplicht. Aan wedstrijden mag je pas deelnemen als je hond 15 maanden of ouder is. Laten wennen aan de verschillende toestellen kan vanaf jonge leeftijd al, als het maar met beleid en gezond verstand gaat, iedere belasting dient dan nog vermeden te worden.

Wat kun je bereiken?

Bij de FHN start je in de Debutanten-klasse, bij Cynophilia in de A-klasse. Er zijn verschillende klassen die je kunt bereiken door te promoveren, dat wil zeggen dat je op wedstrijden verschillende malen de kwalificatie Uitmuntend haalt in jouw klasse. Er zijn nationale en internationale wedstrijden met competities en kampioenschappen.

Beschrijving

De hindernissen:

Hoogtesprongen:

- Standaard:

Dit zijn altijd de start en finish + ook de normale staanders waartussen de afwerpbare liggers zijn.

- Muur:

bestaat uit 2 vierkante torens met verschillende grote / hoogte opbouw piepschuim stenen.

- Borstelsprong:

bestaat uit 2 staanders waartussen afwerpbare ligger met daar op borstel / bezem delen op gemonteerd zijn.

- Band:

bestaat uit een groot frame waar in het midden een reddingsboei of een dicht getapte autoband in bevestigd is.

Raakvlaktoestellen:
- Schutting:

bestaat uit 2 delen plus latten die ze bij elkaar houden (ook wel A-Schutting genoemd) met een hoogte van 1.70 0f 1.90 meter hoog ingesteld kunnen worden.

- Brug:

(kattenloop) bestaat uit 3 delen, het horizontale deel is zo'n 4.20 meter lang, de 2 schuine delen begin en een eind zijn beide zo'n 3.60 meter lang.

- Wip:

is een plank van 30 centimeter breed en 4.20 meter lang, als de hond voorbij het midden is kantelt de plank de andere kant op.

- Tafel:

bestaat uit een vlak van 1 x 1 meter en een hoogte van 35 of 60 centimeter, boven kant mag niet glad zijn. Bij alle raakvlak toestellen moet het loop oppervlak slipvrij zijn, ook met zware regenval. Bij de schutting en de brug moeten daarop om de 15 tot 20 centimeter klim- en antislip latjes op het loopvlak bevestigt zijn.

Doorgangen:
- Tunnel:

dit toestel lijkt op een stofzuigerslang, maar dan met een diameter van 60 centimeter en is minimaal 4 meter lang en is in verschillende vormen te buigen, de voor en uiteinde liggen vast om het weg rollen tegen te gaan.

- Slurf:

kan het begin het zelfde zijn als de tunnel of in een toogmodel met een diepte van 80 centimeter, aan die entree wordt een donker geen licht doorlatend zijl bevestigd met een lengte van 3 meter.

- Slalom (paaltjes):

Deze paaltjes bestaat uit een reeds van 6 op 12 paaltjes die je in de grond kan in steken met een onderlinge afstand van 50 centimeter of paaltjes die zijn geplaatst in / op een strip gelaste kokers, de dikte van de paaltjes zijn 2 tot 4 cm.

- Breedtesprong:

Dit toestel bestaat uit 3 a 4 schuine oplopende delen vanaf 15 tot 30 cm hoogte, het eerste en de laagste deel is 1.2 meter lang en 15 centimeter breed, de andere delen zijn zoveel groter dat zij ruim op en over elkaar heen passen, ook moeten er op iedere hoek markeerpalen geplaatst worden.

Met dank aan Marjo Vogelaar voor de foto's van Frieda.

Er zijn 3 categorieën waarin de honden onderverdeeld worden:
- Small:

kleiner dan 35 cm schouderhoogte

- Medium:

van 35 tot 42.99 cm schouderhoogte

- Large:

vanaf 43 cm schouderhoogte (hierbij is de Stabij doorgaans ingedeeld)

Iedere categorie kent 3 spelvarianten:
- Vast parcours:

alle hindernissen kunnen hier gebruikt worden, ze zijn genummerd en dienen in de juiste volgorde te worden genomen, de volgorde wordt vooraf door de wedstrijdleiding bepaald.

- Jumping:

dit parcours bevat geen raakvlaktoestellen of paaltjes, het gaat alleen om springen. Ook hier wordt de volgorde van de hindernissen vooraf door de wedstrijdleiding bepaald en aangegeven met nummers.

- Gambling:

vrije keuze van hindernissen en volgorde. Er moeten binnen een bepaalde tijd, zoveel mogelijk punten worden behaald. Iedere hindernis is een bepaald aantal punten waard.

Handige links:

Stichting Agilityclub:
vereniging van en voor agilityliefhebbers

Cynophilia:
overkoepelende organisatie, met reglementen, een wedstrijdkalender en uitslagen

Federatie Hondensport Nederland:
overkoepelende organisatie, met reglementen, een wedstrijdkalender, uitslagen en adressen van aangesloten hondenscholen

Literatuur

Hondensporten: behendigheid
Agility hondentraining
Behendigheidstraining
Behendigheid en andere hondensporten