Breitensport met een Friese Stabij
Breitensport is een combinatie van verschillende gehoorzaamheids- en behendigheidsoefeningen, waarbij de appèl-onderdelen zo goed mogelijk moeten worden uitgevoerd, en de behendigheids-onderdelen zo snel mogelijk. Je kunt het recreatief beoefenen maar er worden ook regelmatig wedstrijden georganiseerd. De opzet is eenvoudig en dus snel aan te leren. Een beetje conditie heb je er wel voor nodig: je moet namelijk het hele parcours met je hond meelopen, en dat natuurlijk zo snel mogelijk. De echte sportieveling neemt ook deel aan de (niet-verplichte) duurloop van 2 of 5 km, voorafgaande aan een training of wedstrijd.
Wat leert je hond?
Je krijgt een betere band met je hond door intensief samen te werken en samen bouw je een betere conditie op. De appèl-oefeningen zorgen ook voor meer gehoorzaamheid.
Wanneer beginnen?
Je hond moet uitgegroeid zijn om schade door overbelasting van pezen, botten en gewrichten te voorkomen. Voor een Stabij betekent dat dat hij minimaal 12 maanden oud moet zijn voor hij met trainen op de behendigheidsonderdelen mag beginnen. Om aan wedstrijden deel te mogen nemen moet hij tenminste 15 maanden oud zijn. De appèl-oefeningen kun je uiteraard wel eerder gaan trainen.
Wat kun je bereiken?
Er zijn 3 niveau's: je begint in de aspirantenklasse en kunt doorstromen naar Vierkamp 1 (VK1) en daarna naar Vierkamp 2 (VK2). Jaarlijks wordt er een Nationaal en een Europees kampioenschap georganiseerd waar je je in de wedstrijden voor kunt kwalificeren.
Beschrijving
Breitensport kent 4 vaste onderdelen:
Appèl op de hond staat centraal. In vaste volgorde moet de hond volgen met wendingen, tempowisselingen en halthouden, en een zit-oefening en een af-oefening doen. Aspiranten hoeven dit onderdeel maar één keer te lopen, de anderen twee maal.
Op een parcours van 50 m lang staan drie horden van 40 centimeter hoog opgesteld die je hond zo snel mogelijk moet nemen, zelf loop je parallel met je hond mee. Dit parcours moet twee maal worden afgelegd. VK2-geleiders krijgen een traject met 6 hindernissen voorgeschotels, die ze samen met hun hond moeten nemen.
baas en hond leggen samen, zo snel mogelijk, een zigzagparcours af om 5 flexibele paaltjes heen, verdeeld over een baan van 45m lang en 10m breed. Ook dit parcours moet twee maal worden afgelegd.
Sprint van 75 m waarbij de hond 8 toestellen moet nemen en de geleider parallel aan het parcours met de hond meeloopt. Ook dit onderdeel moet je 2x doen. De meeste hindernissen zie je ook bij behendigheid: kattenloop, tunnel, band, schutting, breedtesprong, horden, en daarnaast nog een ton. In verband met de veiligheid leggen alle klassen dit parcours onaangelijnd af.
en 1 optioneel onderdeel:
keuze uit 2 km of 5 km. De hond moet aangelijnd meelopen, dit geldt voor alle klassen.
Er zijn 3 niveau's:
Bedoeld voor geleiders en honden met weinig of geen wedstrijdervaring. In deze klasse moet de hond tijdens de appèl-oefeningen, de slalom- en hordeloop verplicht aan de lijn. Als je op een wedstrijd 200 of meer hebt gehaald met minimaal 40 punten voor het gehoorzaamheids-onderdeel, schuif je door naar:
Geleider heeft de keuze om het parcours af te leggen met een aangelijnde of los meelopende hond, het laatste levert 10 bonuspunten op. Haal je tenminste 2x220 punten met met minimaal 40 punten voor het appèlgedeelte, dan stroom je door naar:
Alle onderdelen worden verplicht met een onaangelijnde hond afgelegd. Aan de appèl-onderdelen is een sta-oefening toegevoegd en bij de hordenloop dienen baas en hond samen 6 hindernissen te nemen.
Indien er ten minste 3 deelnemers per klasse zijn, krijgen de dames en de heren een aparte klasse.
Handige links:
www.breitensport.nl:
Stichting Breitensport. Met o.a. adressen van aangesloten hondenscholen, reglementen en een wedstrijdkalender.
Literatuur
Geen speciale Nederlandstalige boeken over het onderwerp Breitensport bekend.