Combisport met een Friese Stabij

Kun je niet kiezen tussen Gehoorzaamheid trainen en Behendigheid, dan ga je het toch gewoon allebei tegelijk doen. Combisport voegt het beste van deze twee takken van sport samen in 4 onderdelen die voor zowel hond als baas een uitdaging vormen. De combinatie moet goed op elkaar ingespeeld zijn om het parcours foutloos en zo snel mogelijk te doorlopen en de baas moet daarbij een aantal hindernissen samen met zijn hond nemen. Er dienen ook nog een aantal gehoorzaamheidsoefeningen netjes afgewerkt te worden. Een sport voor sportieve honden en actieve bazen.

Stormbaan: de aangepaste kattenloop Stormbaan: de tunnel Stormbaan: de band

Binti neemt de stormbaan, samen met haar baasje Kunda Zeilemaker

Wat leert je hond?

Omdat teamwork zo belangrijk is, leert je hond beter op je te letten en de gehoorzaamheidsonderdelen komen dagelijks van pas. Het plezier van baas en hond versterkt de onderlinge band.

Wanneer beginnen?

Als je actief wilt trainen en wedstrijden lopen, moet je hond minimaal 15 maanden oud zijn. De belasting voor spieren, gewrichten en botten is te groot voor honden die nog niet zijn uitgegroeid.

Wat kun je bereiken?

Je begint bij de debutanten en door middel van promoveren kun je steeds door naar een volgende klasse. Je kunt deelnemen aan individuele wedstrijden en teamwedstrijden en er wordt voor iedere klasse jaarlijks een competitie opgezet en een kampioenschap georganiseerd. Natuurlijk kun je ook gewoon recreatief trainen.

Stormbaan: de A-schutting Combi-jump: hond en baas moeten samen over de hordes

Beschrijving

Bij combisport doe je mee op 4 onderdelen waarbij je 100 punten per onderdeel kunt behalen:

- Gehoorzaamheid:

de hond moet op dit parcours netjes en vlot volgen terwijl de keurmeester aanwijzingen geeft, deze kunnen zijn: voorwaarts, links, rechts, linksomkeer, rechtsomkeer, versnelde pas, langzame pas en halthouden. Tijdens het volgparcours moet de hond een keer gaan liggen of zitten (afhankelijk van de klasse), vóór komen op commando en een apport uitvoeren.

- Combi Jump:

op een recht parcours van 50 m staan 4 hoogtesprongen van 1,5 tot 2,5 m breed en 30 of 40 cm hoog (afhankelijk van de klasse), baas en hond moeten daar samen overheen om zo snel mogelijk bij het eindpunt te komen. Deze run moet 2x worden afgelegd.

- Combi Speed:

bij dit slalomparcours staan 8 poortjes verdeeld over een veld van 52,5 m lengte. Baas en hond moeten samen zigzaggend door de poortjes en dit natuurlijk zo snel mogelijk. Het parcours moet 2x worden afgelegd

- Stormbaan:

in een rechte baan van 70 meter staan 8 (behendigheids) toestellen opgesteld: schutting, tunnel, aangepaste kattenloop, band, breedtesprong en 3 hoogtesprongen. Geen lijn of halsband toegestaan. Het gaat om snelheid en het correct nemen van de hindernissen. De baan moet 2x worden afgelegd.

Combi-speed: samen een slalomparcours afleggen Combi-speed
Klasse-indeling:
- debutantenklasse:

om nieuwkomers te laten wennen aan de wedstrijdsfeer. Alleen voor deelnemers die nog nooit aan een combisport wedstrijd hebben deelgenomen. Promotie naar de volgende klasse in het volgende seizoen of op verzoek. Er zijn geen kampioenswedstrijden in deze klasse.

- A-klasse:

voor deelnemers en honden die uit de Debutantenklasse promoveren of die al wedstrijdervaring hebben in de combisport of breitensport. Om te promoveren naar de B-klasse moeten zij twee maal op een wedstrijd 220 punten of meer behalen. Promotie volgt per 1 januari van het volgende jaar.

- B-klasse

voor deelnemers en honden, die uit de A-klasse promoveren of die al in deze klasse uitkomen, of die bij de Stichting Breitensport Nederland uitkomen in de VK II klasse. Om te promoveren naar de C-klasse moeten zij twee maal op een wedstrijd 220 punten of meer behalen. Promotie volgt per 1 januari van het volgende jaar.

- C-klasse:

voor deelnemers en honden, die uit de B-klasse promoveren of die al in deze klasse uitkomen.

- veteranen:

voor honden die minimaal 7 jaar oud zijn. Zodra de handler de keus gemaakt heeft om met zijn/haar hond in de Veteranenklasse uit te komen is deze keus onherroepelijk. Deelname aan deze klasse is verplicht indien de hond 10 jaar oud is. Veteranen lopen het parcours op A-klasse niveau, de spronghoogtes zijn maximaal 30 cm en de schutting is maximaal 120 cm hoog.

Gehoorzaamheid: netjes volgen Gehoorzaamheid: apport Gehoorzaamheid: vóórkomen op bevel

Dank aan Kunda voor het gebruik van de foto's.

Handige links:

Federatie Hondensport Nederland:
Organisator van wedstrijden en competities. Je vindt hier reglementen, een wedstrijdagenda, uitslagen en adressen van aangesloten hondenscholen.

Literatuur

Geen speciale boeken over Combisport bekend.