Doggydancing met een Friese Stabij

Houd je van muziek, dansen en hondentrainen? Dan is doggydance echt iets voor jou! Het is hierbij de bedoeling dat je je hond leert om allerlei oefeningen op muziek te doen, zoals om je heen draaien, springen, achteruit lopen, tussen de benen door weven, enz. Naarmate jullie niveau stijgt, kun je steeds mooiere en leukere bewegingen uitvoeren of zelfs een hele act in elkaar zetten en deelnemen aan wedstrijden. Teamwork is essentieel, net als het plezier van baas en hond! De mogelijkheden zijn eindeloos en je raakt nooit uitgeleerd.

Wat leert je hond?

Je hond leert vele bewegingen op commando en je raakt heel goed op elkaar ingespeeld door intensief te trainen.

Saskia laat met X-Stabij Saffie zien hoe je moet weaven (tussen de benen door lopen)

Wanneer beginnen?

Je kunt al vroeg beginnen met het aanleren van de beginselen, maar het is niet verstandig de zwaardere oefeningen te trainen vóór je hond is uitgegroeid, omdat overbelasting van groeiende pezen, botten en gewrichten tot blijvende schade kan leiden. Tot een leeftijd van 12 maanden dus geen scherpe wendingen, sprongen en meer van dat soort bewegingen.

Hoog over de rug en achteruit inparkeren

Wat kun je bereiken?

Er zijn 6 niveau's. Door het winnen van wedstrijden of het 2x behalen van een 8 of hoger, kun je doorstromen naar het volgende niveau. Er zijn nationale en internationale wedstrijden. Alleen recreatief trainen kan natuurlijk ook.

Door de armen en hoog over de arm

Beschrijving

Een goede Doggydance of Canine Freestyle benadrukt het goede in de hond en de relatie met zijn trainer op een creatieve en artistieke manier, begeleid door bijpassende muziek. De presentatie zou de schoonheid en intelligentie van de hond moeten laten zien die in harmonie samenwerkt met zijn handler. De bewegingen van de handler moeten die van de hond ondersteunen en aanvullen.

Hoog voorlangs en achterlangs

Er zijn 6 verschillende klassen:
- Starters:

Voor handlers en honden die nog nooit eerder een wedstrijd hebben gelopen. In deze klasse is het op wedstrijden toegestaan om de routines met een aangelijnde hond uit te voeren en voertjes en andere lokmiddelen te gebruiken.

- Beginners:

Voor handlers en honden die al wedstrijden hebben gelopen maar nog geen klasse hebben gewonnen of 2 keer een 8 behaald hebben. Vanaf deze klasse is het op wedstrijden niet meer toegestaan om de routines met een aangelijnde hond uit te voeren. Op het gebruik van voer en of lokmiddel volgt vermindering in punten.

- Novice:

Voor honden die de beginners klasse hebben gewonnen of 2 maal een 8 behaald hebben. Vanaf deze klasse is het gebruik van voer tijdens wedstrijden niet meer toegestaan.

- Intermediate:

Voor honden die de novice klasse hebben gewonnen of 2 maal een 8 behaald hebben.

- Advanced:

Voor honden die de intermediate klasse hebben gewonnen of 2 maal een 8 behaald hebben. In deze klasse wordt er een zekere mate van perfectie verwacht tussen hond en handler.

- Innovation:

Deze klasse is voor pairs en groepen en ook voor 1 handler met meerdere honden.

Lengte van de routines:
- starters:

2 tot 2,5 minuten

- beginners:

2,5 tot 3 minuten

- novice:

3 tot 3,5 minuten

- advanced:

3,5 tot 4 minuten

Met dank aan Saskia en Ida voor het gebruik van de foto's.

Handige links:

Federatie Hondensport Nederland:
Organisator van wedstrijden en competities. Je vindt hier reglementen, een wedstrijdagenda, uitslagen en adressen van aangesloten hondenscholen.

Nederlandse Dog Dance Bond:
o.a. reglementen, aangesloten hondenscholen, wedstrijdkalender en wedstrijduitslagen

Literatuur