Het Eabele nest

Edel, voortreffelijk, bekwaam, achtenswaardig; dat zijn de betekenissen van het Friese woord eabel. Betekenissen die ook van toepassing zijn op Stabijtjes; een edele oogopslag, zeer bekwaam in het gebruik van zijn neus en een voortreffelijke kameraad in het dagelijkse leven. Een nestnaam dus die uitstekend past bij een achtenswaardig ras.

Winske Baike fan'e Sudewyn Winske Baike fan'e Sudewyn (Toet)
Tsjibbe Tsjibbe (NHSB 2925187)

Op dinsdag 17 december 2019 hebben Tsjibbe en Toet 4 mooie kinderen gekregen: 2 reutjes en 2 teefjes.

Helaas is 1 reutje na 3 dagen overleden. We zullen de pups even voorstellen op volgorde van geboorte. In het nest hadden de dames werknamen omdat we nog niet wisten wie wie was, de stamboomnamen werden pas aan de pups gekoppeld toen ze werden gechipt.

Friese StabijpupsPup 1 - teef, geboren om 1.57 uur
Eabele Pleuntsje fan'e Sudewyn
roepnaam: Pleuntsje
werknaam: Lijntje (omdat er een wit lijntje over haar rug loopt)
Friese StabijpupsPup 2 - reu, geboren om 3.25 uur
Eabele Tomme fan'e Sudewyn
roepnaam: Tomme
Tomme had een gespleten lip en gedeeltelijk gespleten kaak. Ondanks extra zorg is hij na 3 dagen overleden
Friese StabijpupsPup 3 - teef, geboren om 4.14 uur
Eabele Melanie fan'e Sudewyn
roepnaam: Mel
werknaam: Blanka (omdat ze de witste van het stel is)
Friese StabijpupsPup 4 - reu, geboren om 4.36 uur
Eabele Siebe fan'e Sudewyn
roepnaam: Siebe

Tsjibbe

De keuze voor de vader van dit nest is gevallen op Tsjibbe: een rustige, intelligente en lieve hond met een goede neus die hij graag gebruikt bij de jacht op muizen en vogels. Hij is een tikje onderdanig en lief met kinderen, maar ook waaks. Wat mij opviel toen ik bij hem op bezoek ging is dat hij een enorme rust uitstraalt. Een mooie tegenhanger voor hittepetit Toet!

Tsjibbe

Tsjibbe heb ik gevonden bij het doorspitten van de database toen ik op zoek was naar een vriendelijke, stabiele reu uit minder gebruikte lijnen, die wat bij te dragen heeft aan de krappe genenpool van de Stabijpopulatie. Bij Tsjibbe had ik een echt bingo!-gevoel. En gelukkig zijn zijn eigenaren bereid om mee te werken aan de instandhouding van het ras. We hopen dan ook dat er wat pups uit dit nest de fokkerij in zullen gaan om die mooie genen voort te zetten.

Tsjibbe

Tsjibbe voldoet inmiddels aan alle kwalificaties die nodig zijn om te mogen fokken en is op de deklijst geplaatst. De dek-aanvraag is goedgekeurd door de Fok Advies Commissie van de NVSW.

Tsjibbe

Over Toet kun je meer lezen op haar eigen pagina.