Flyball met een Friese Stabij
Heb je een hond die helemaal gek is van balletjes? Dan is flyball misschien wel DE sport voor jullie. Je hond moet over 4 lage hindernissen springen om bij een apparaat te komen waaruit een balletje wordt gelanceerd als je hond een grote pedaal indrukt. Met het balletje moet hij zo snel mogelijk weer over de hindernissen terug naar de start/finish waarna de volgende hond ingezet mag worden; een estafetterace dus. Het is een teamsport waarbij telkens 2 teams van ieder 4 honden tegen elkaar strijden.
Wat leert je hond?
Je hond krijgt een betere coördinatie en leert nog enthousiaster te worden op een balletje. Uiteraard verstevigd het samen bezig zijn ook de band tussen baas en hond.
Wanneer beginnen?
Vanaf een maand of 6 mag je je hond laten kennismaken met het flyballapparaat, maar zoals bij alle lichamelijk intensieve sporten, moet je hond zijn uitgegroeid vóór je volop met hem mag trainen. Als spieren, botten en gewrichten die nog niet volgroeid zijn teveel worden belast, kan er namelijk blijvende schade aangericht worden. Voor een Friese Stabij betekent dat dat hij minimaal 1 jaar oud moet zijn.
Wat kun je bereiken?
Er zijn geen certificaten of diploma's, maar wel verschillende klassen. In het begin van het wedstrijdseizoen wordt door middel van voorrondes en kwalificatietoernooien bepaald in welke klasse een team dat seizoen zal lopen. Er zijn nationale en internationale wedstrijden, teamcompetities en competities tussen individuele honden.
Met dank aan Marjo Vogelaar voor de foto's van Frieda.
Beschrijving
Het spel is simpel van opzet en je hond zal snel doorhebben wat er van hem verlangd wordt. Daarna gaat het dus om snelheid en de tactiek te ontwikkelen, en het optimaliseren van de samenwerking en timing met je teamgenoten. Om de hond op topsnelheid te kunnen laten starten wordt hij vooraf al flink aangemoedigd en opgejut, waardoor hij uit enthousiasme meestal gaat blaffen. Als je bedenkt dat iedereen dat bij zijn hond doet, kun je je wel voorstellen dat de wedstrijden en trainingen vaak een luidruchtige bedoening zijn.
In een rechte baan staan de hindernissen op strict voorgeschreven afstand van elkaar; van de start/finish en van het flyballapparaat, zodat het voor de honden mogelijk is om de voor hen optimale sprongtechniek te perfectioneren. De hoogte van de hindernissen is minimaal 20 en maximaal 40 cm (afhankelijk van de schofthoogte van de kleinste, deelnemende hond). De hindernissen staan 3 meter van elkaar vandaan en het flyballapparaat staat 4,5 meter achter de laatste hindernis.
Bij Nederlandse wedstrijden maakt men gebruik van de zogenaamde Nederlandse Bak, bij internationale wedstrijden van een Internationale Flyballbox.
Aan een wedstrijd mogen teams van 6 honden deelnemen, waarbij telkens 4 honden aan een race deelnemen. Bij Nationale wedstrijden mogen in één team niet meer dan 2 honden van hetzelfde ras of rastype worden opgenomen.
Bij de FHN heb je een Eerste en Tweede klasse, waarbij de snelste honden in de Eerste klasse komen. Bij Cynophilia hanteren ze een A-, B- en C-klasse waarbij de C-klasse de snelste is.
Er zijn afvalraces, waarbij het snelste team steeds doorgaat en het andere team afvalt, en tijdraces, waarbij de snelste tijd punten oplevert.
Handige links:
Federatie Hondensport Nederland:
Organisator van wedstrijden en competities. Je vindt hier reglementen, een wedstrijdagenda, uitslagen en adressen van aangesloten hondenscholen.
Flyballcompetitie:
Club die zich richt op internationale wedstrijden. Je vindt hier reglementen, een wedstrijdagenda en uitslagen.