Over ons en onze werkwijze

Friese Stabij fokkerDe kennelnaam: Friesland ontmoet Brabant

Bij een Fries ras hoort natuurlijk een Friese kennelnaam maar wij wonen zelf in het prachtige Noord-Brabant. We vonden het leuk als tot uitdrukking kwam dat de roots van de Fryske hounen die bij ons geboren worden in het zuiden liggen. In de kennelnaam die wij gekozen hebben komen die twee streken mooi samen: fan'e Sudewyn (spreek uit: Súdewien) is Fries voor van de Zuidenwind.

Onze werkwijze

Sinds 2004 zijn we bezig om zo goed mogelijk op de hoogte te raken van alles wat met goed fokken te maken heeft. De basis in Kynologisch Kennis is er (KK1, KK2 en E&B) maar de honger naar meer kennis is niet te stillen dus blijven we bezig met cursussen en verdieping in erfelijkheid, het ras en andere gerelateerde onderwerpen. Sinds 2013 mag ik me ook keurmeester voor het ras noemen. Onze kennel is erkend door de NVSW en we hebben de fokkerscursus van de rasvereniging gevolgd. Hoe wij werken staat hieronder uitgelegd.

Wij fokken volgens de strikte regels van de rasvereniging en voegen daar nog eigen inzichten aan toe. Dit houdt onder andere in:

  • beide ouderhonden zijn gezond van lijf en leden en op HD en CD gecontroleerd
  • beide ouderdieren hebben een goed karakter en gedrag
  • beide ouderdieren voldoen aan de exterieureisen
  • de combinatie van ouderdieren is terdege tegen het licht gehouden voor wat betreft inteeltpercentage, erfelijke belastingen en andere mogelijke problemen
  • de pups worden ontwomd, getiterd en zonodig ingeënt en krijgen een Europees vaccinatiepaspoort mee
  • de pups worden voorzien van een chip en krijgen een bewijs van afstamming (FCI-stamboom)
  • er vindt nestcontrole plaats door zowel de rasvereniging als de Raad van Beheer
  • er wordt gewerkt met een koopcontract van de rasvereniging waarin rechten en plichten van de koper en de fokker staan gespecificeerd
  • de pups worden Embark-getest
  • een pup van onze kennel kost € 1200,-

De gezondheid en het welzijn van moeder en pups staan bij ons te allen tijde voorop!

Socialisatie

Friese Stabij fokkerDe pups worden in huis geboren en groeien in de huiskamer op. In ons drukke huishouden zullen ze dus vanzelf al veel indrukken opdoen. Daarnaast besteden we veel aandacht en tijd aan het socialiseren van de pups met zowel dagelijkse als onalledaagse situaties en geluiden, dit doen we op maat en naar behoefte van de pups, passend bij hun ontwikkeling en zonder ze te overvragen of te overprikkelen.

Plaatsing van de pups

Een hond gaat als het goed is vele jaren deel uitmaken van je leven. Het is in het belang van de hond en zijn baasje(s) dat de karakters goed bij elkaar passen. Zo vraagt een wat timide hondje om een baasje die met zachte hand leiding kan geven, zo'n hondje zou niet aarden en zelfs problemen geven in een druk gezin. Een praatjesmaker met dominante trekjes daarentegen, is beter af met iemand die het in zich heeft om ferm en consequent te zijn, en zo'n baas zou weer niet gelukkig zijn met een hondje met een afwachtend en gereserveerd karakter. Kortom: een Friese Stabij uitkiezen is meer dan alleen vlekjes tellen.

Gedurende de 8 weken dat de pups bij ons zijn, zullen wij ze goed observeren en bekijken welk karakter het beste bij welk gezin/toekomstige eigenaar past. Natuurlijk is er ook overleg met de toekomstige eigenaars die hun voorkeuren mogen uitspreken, maar de uiteindelijke beslissing ligt bij ons. De ervaring leert overigens dat het niet veel uitmaakt hoe een hondje eruitziet ... als hij of zij een weekje in huis woont, is het de mooiste en liefste Stabij van de hele wereld! En zo hoort dat ook.

Wat bieden wij nog meer

Friese Stabij fokkerEen goed gefokte en gesocialiseerde pup is natuurlijk het belangrijkste, maar de komst van je nieuw gezinslid wordt extra leuk en spannend als je ook de voorbereidingen tot de geboorte kunt meemaken. Mensen die bij ons op de wachtlijst staan worden op de hoogte gehouden van alle nieuwtjes rond het nest, met foto's en verslag; de dekking, de echo en het verloop van de dracht met wekelijkse buikfoto's. Als de bevalling begint, krijg je bericht dat de webcam aangaat en kun je de geboorte van de pups live volgen. Regelmatige bezoekjes aan de pups stimuleren we, liefst iedere week, maar als dat eens niet gaat, is er altijd nog de webcam die dagelijks aan staat zodat je de opgroei van je pup ook thuis kunt volgen.

We vinden het leuk als de roepnaam van het hondje op de stamboom komt te staan, die roepnaam mag je helemaal zelf verzinnen. Geen vaste beginletter of thema, gewoon wat je zelf mooi vindt. Die roepnaam komt op 'de officiële papieren' dan áchter de nestnaam en vóór de kennelnaam te staan.

Als de pups uitvliegen, krijg je een knuffel mee waar de nestgeur aan zit, een leuk en nuttig puppypakket en een map met advies, informatie en alle officiële documenten. Als fokker staan wij ook ná de nestperiode voor je klaar, heb je hulp nodig of advies, dan kun je altijd bij ons terecht.

Als onze manier van fokken je aanstaat, neem dan eens contact op over de mogelijkheden. Ook als je al bij de pupbemiddeling staat ingeschreven is het nog mogelijk om een voorkeur voor een bepaalde kennel of combinatie uit te spreken.