Frisbee met een Friese Stabij

Frisbee voor honden is meer dan het simpel gooien en vangen van een disc zoals je dat vaak in het park of aan het strand ziet. Het is een echte hondensport met verschillende wedstrijdvormen en gooitechnieken. Wat dacht je van Freestyle, waarbij je op muziek een show met allerlei kunstjes in elkaar zet, of een zo groot mogelijke afstand gooien waarbij je hond de frisbee nog wel kan vangen. Natuurlijk hoef je het wedstrijdcircuit niet in om samen met je hond veel plezier te beleven aan deze afwisselende sport.

Frisbee met een Friese StabijFrisbee met een Friese Stabij

Jeanet aan het werk met Joppe

Wat leert je hond?

Frisbee stimuleert een goede coördinatie en het reactievermogen van je hond. Het sterkt zijn spieren en is goed voor zijn conditie (en die van de baas).

Wanneer beginnen?

Je kunt je pup al kennis laten maken met de frisbee maar je moet hem beslist niet laten springen of draaien; te hoge belasting van onvolgroeide spieren, botten en gewrichten kan blijvende schade aanrichten. Volop trainen mag pas als je hond uitgegroeid is, voor een Stabij is dat minimaal 12 maanden.

Wat kun je bereiken?

Geen diploma's of certificaten, wel wedstrijden en kampioenschappen op landelijk en internationaal niveau en een competitie (Europese Ranking). Maar het belangrijkste is toch wel dat je veel lol hebt samen met je hond.

Frisbee met een Friese StabijFrisbee met een Friese StabijFrisbee met een Friese StabijFrisbee met een Friese StabijFrisbee met een Friese Stabij

Met dank aan Joppe en Jeanet voor de foto's

Beschrijving

Hieronder een korte beschrijving van de 3 meest gebruikte wedstrijdvormen.

Freestyle

In 2 rondes van 90 seconden (op Europese wedstrijden 120 seconden) laat je een zo origineel mogelijke show zien op muziek van eigen keuze. Je kunt punten krijgen voor techniek en stijl van werpen en vangen. De kunstjes die je je hond kunt leren alvorens de schijf te vangen, ogen spectaculair: slalommen, je lichaam als pringplank of hindernis gebruiken, omrollen, enz. Toch staat de veiligheid voor je hond staat voorop; gevaarlijke sprongen en landingen hebben puntenaftrek of zelfs diskwalificatie tot gevolg. Je werkt op een veld van 40x60 meter en mag 5 discs gebruiken (op Europese wedstrijden 7).

Mini distance

Het veld van 50 meter is in de lengte onderverdeeld in vakken van 10 meter. Gedurende 60 seconden moet je de schijf zo vaak mogelijk in een en zo ver mogelijk vak gooien, en wel op zo'n manier dat de hond hem kan vangen. Je mag maar één schijf gebruiken die je hond steeds moet terugbrengen en die je vervolgens weer gooit. Zelf de schijf gaan halen is toegestaan maar dat kost tijd want gooien mag alleen van achter de startlijn. Hoe verder de schijf is als de hond hem vangt, hoe hoger de puntenwaardering.

Long distance

Gooi je schijf zo ver mogelijk en laat je hond hem vangen. Je mag 3 keer gooien en de afstand van de verste worp die ook gevangen wordt, telt. Er zijn 2 lijnrechters die de afstanden meten en je mag maar één schijf gebruiken. Als je schijf buiten de zijlijnen komt, telt deze wel als worp mee, maar je kunt er geen punten voor krijgen. Dit is een apart onderdeel dat niet meetelt op (inter)nationale wedstrijden en kampioenschappen.

Er zijn 2 divisies met verschillende klassen waarin je kunt deelnemen:

Sport Divisie: deze bestaat uit 2 freestyle rondes en/of een mini distance ronde. Deze klassen tellen niet mee voor de wereldranglijst.

Puppy klasse:

voor pups tussen 3 en 9 maanden. Deze klasse kent alleen freestyle. De twee rondes duren elk maximaal 60 seconden. De pup mag niet springen of moeilijke manoeuvres uitvoeren en moet met tenminste 2 poten contact te houden met de grond. Hoeveelheid en model van de discs mogen vrije keuze zijn, mits veilig en door de organisatie goedgekeurd.

Jonge honden klasse:

voor honden van 9 tot 18 maanden. Deze klasse kent 2 rondes freestyle en 1 ronde mini distance. Hoge sprongen of andere manoevres die voor deze leeftijd risicovol zijn, zijn niet toegestaan.

Junioren klasse:

voor honden vanaf 18 maanden en handlers tot 16 jaar.

Veteranen klasse:

voor honden vanaf 8 jaar of honden die zodanige lichamelijke beperkingen hebben dat deelname in een andere klasse onmogelijk is. Er is een aangepaste jurering en je mag zelf weten of je aan 2 rondes freestyle deelneemt en/of aan 1 ronde mini distance.

Para Klasse:

voor handlers die door een lichamelijke beperking hinder ondervinden bij het uitoefenen van deze sport. Hoeveelheid en model van de discs mogen vrije keuze zijn, mits veilig en door de organisatie goedgekeurd.

Open Divisie: deze bestaat uit 2 freestyle rondes en 1 mini distance. De opgetelde punten van deze 3 rondes vormen de uiteindelijke score en die tellen mee voor de wereldranglijst. Honden moeten minimaal 18 maanden oud zijn.
Op de 1e wedstrijd van het nieuwe seizoen mag je kiezen in welke open klasse je gaat starten. Vervolgens kun je naar vrije keus in hogere open klasse starten, maar nooit in een lagere klasse dan de aanvangsklasse waarin je meedingt voor de competitie.

Pre Starter klasse:

voor de echte beginners, teams die nog nooit aan wedstrijden hebben deelgenomen. Als je in deze klasse 1e wordt, moet je de volgende wedstrijd naar een hogere klasse.

Starter Klasse:

voor teams met iets meer ervaring. Als je in deze klasse 1e wordt, moet je de volgende wedstrijd naar een hogere klasse.

Gevorderden klasse (advanced):

voor de gevorderde teams. Als je in deze klasse binnen het seizoen 2 maal 1e wordt, moet je de volgende wedstrijd in een hogere klasse starten.

Hoofd Klasse (Super Open):

voor de ver-gevorderde teams.

Handige links:

www.dogfrisbee.nl:
overkoepelende organisatie voor dogfrisbee. Met o.a. reglementen en een wedstrijdagenda

De Vliegende Honden:
site van een dog frisbee team, met uitleg, foto's, links, buitenlandse literatuur en internetadressen waar je discs kunt kopen

Literatuur:

Geen Nederlandse literatuur over Frisbee bekend.