Logboek

Hier vind je het logboek over de ups en downs in de apporteer- en jachttraining van onze Friese Stabijs en andere (eigen)aardigheden.

Ritueel

De dames hebben zo hun gewoontes als het op dagelijkse dingen aankomt. Zo is het bereiden van hun maaltijd (ze krijgen altijd vers vlees) een terugkerend ritueel waar ze erg naar uitkijken en waar ze zich intens bij betrokken voelen.

Meiske staat of zit altijd links van me, als ik bij het aanrecht sta. Als het te lang duurt, gaat ze liggen met één of twee poten over mijn voet heen, alsof ze me niet wil laten vertrekken vóór het klaar is.

Ritueel bij het voeren

Toet zit standaard links van me, ingeklemd tussen de keukenkastjes en mijn knie.

Ritueel bij het voeren

Beide volgen mijn verrichtingen aandachtig en geconcentreerd, ze controleren vast of ik niks fout doe. Een geruststellende gedachte, zo'n nauwgezette kwaliteitscontrole! Ze zijn overigens doodstil tijdens dit Heilige Ritueel. Wel liggen er na afloop kleine plasjes op de grond van het water dat in én uit hun mond liep smileys tongue

Titeren

Meiske en Toet zijn vandaag getiterd. Titeren houdt in dat er getest wordt of de afweerstoffen voor bepaalde ziektes nog in voldoende mate aanwezig zijn. Zo ja, dan hoeft er niet gevaccineerd te worden, want dat heeft geen enkele zin. Meiske was voor parvo, hondenziekte en hepatitis nog prima beschermd. Toet voor parvo en hepatitis wel, maar voor hondenziekte niet. Ze is als pup volledig gevaccineerd, maar kennelijk was de bescherming tegen hondenziekte die ze via de melk van haar moeder mee kreeg nog zó hoog, dat de enting toen niet aansloeg.

Zo kun je wel eens voor verrassingen komen te staan, dat je denkt dat je hond veilig en beschermd is omdat hij gevaccineerd is, terwijl dat niet zo blijkt te zijn. Toet heeft nu nogmaals de puppy-enting gehad, zodat ze haar pups straks optimale bescherming mee kan geven. En ja, die pups gaan we ook titeren.

Titeren in plaats van zomaar enten

Titeren helpt je te bepalen wanneer het beste moment is om te vaccineren. Voor pups kan te vroeg vaccineren betekenen dat ze helemaal niet beschermd zijn, zoals bij Toet voor hondenziekte. Wie meer wil weten over titeren, moet dit eens lezen.

Speelkwartier

Wat is leuker dan een hond? Twee honden! Moeder en dochter genieten echt van elkaars gezelschap. Dit is dagelijkse kost hier.

Ze zijn zo leuk samen!

In een onbewaakt ogenblik

Gisteravond hadden we een feestje. Vanmorgen hebben de dames in een onbewaakt ogenblik de doos met resterende Bossche bollen van het aanrecht gejat. Kennelijk waren ze erg lekker want er is niks overgebleven, behalve een dot slagroom op Meiskes kop. En ze was al zo'n lekker ding

de bossche bollen waren lekker!

Niet voor herhaling vatbaar

De dames mochten een apport uit dichte dekking uitvoeren op een nieuwe plek aan de waterkant, met heel veel begroeiing dus. Nou, dat heb ik geweten en dat doen we echt niet meer op die plek! Allebei zaten ze he-le-maal onder de klittebolletjes; staart, broek, kraag, oksels ... ben ruim 2,5 uur bezig geweest om de zooi eruit te krijgen.

de klittebolletjes zaten werkelijk overal

Ze hebben die dingen dagelijks in de vacht, maar dan doorgaans slechts enkele tientallen.

het zorgde voor flinke klitten

Niet gemakkelijk om uit die staart te halen, het klitte behoorlijk.

meer dan duizend

Dit zijn er meer dan duizend. Niet voor herhaling vatbaar dus!