Werkproef apporteersport

18 juni 2007

Werkproeven zijn (zoals ik al vaker verteld heb) doorgaans erg leuk, zo ook deze. Ze zijn zo opgezet dat ze de werkelijkheid van de jacht benaderen, althans op papier ... soms heb je enige fantasie nodig om de werkelijkheid van de proef te rijmen met de beschrijving wink
Een voorbeeldje?

Proef B
Je bent bij een jacht in het prachtige en ruige Zwitserse landschap. Je staat op post en kijkt uit op een dal waardoorheen een woest snelstromende rivier loopt. Als er een schot valt, zie je een prachtige fazant sneuvelen. Hij valt echter op jouw hoogte aan de andere kant van de rivier. Het is aan jou om die fazant binnen te halen. De rivier is echter gevaarlijk om je hond doorheen te sturen. Gelukkig is verderop een brug.

De werkelijkheid: het ruige Zwitserse landschap is een gladgeschoren trainingsveld van onze eigen hondenschool, de woeste rivier is een gesloten omheining rond het naastgelegen puppyveld, alwaar de dummy (dus geen echte fazant) met een schot wordt opgegooid. Om de dummy te kunnen bemachtigen moeten de honden over de brug; een A-schutting uit het behendigheidsveld die verderop over het hek heen is geplaatst. Over de omheining springen mag niet vanwege verdrinkingsgevaar wink.

De moeilijkheidsgraad van de proef liep op met het stijgen van de klasse. Marre (A-klasse) mocht ik recht voor de brug inzetten. Ze ging er vlot overheen, pakte de dummy ook snel maar had wat hulp nodig om de weg terug te vinden: 15 punten. Bij Mickie (C-klasse) begonnen we op een ander stuk van het veld, zij moest eerst naar een bepaald punt worden gedirigeerd en vandaaruit over de brug worden gestuurd, pittig! Ze deed het prachtig en vlot en kreeg 18 punten als beloning.

De rest van de proeven kun je hier lezen. Er waren een paar pittige onderdelen, leuk, ik houd wel van een uitdaging! Ondanks de (ook) pittige buien tussendoor, was het een mooie dag. Mickie had haar ouderwets goede vorm weer te pakken en veroverde een dik verdiende 1e plaats met 92 punten. Marre liet zich ook van haar goede kant zien en haalde de 14e plaats met 68 punten, ze gaat nog steeds vooruit.

Al met al ben ik beretrots op mijn beide dames! ok