Blij met niks

10 maart 2007

Het wedstrijdseizoen is weer begonnen; er stond vandaag een diplomadag apporteersport op het programma. We boften met het stralende weer, want je bent de hele dag buiten in het open veld. Mickie zette haar beste beentje voor en sleepte de ene na de andere 10 binnen. Alleen het dirigeren ging niet van een leien dakje; veel commando's nodig om naar het stoppunt te dirigeren om vandaaruit bijna vrijzoekend het apport te vinden. Na de proef staken de keurmeesters de koppen bij elkaar en zeiden dat het net voldoende was. Ikke blij, want de rest ging super! Bleek ik het verkeerd verstaan te hebben en was de dirigeerproef net onvoldoende. Maar daar kwam ik dus pas achter toen de diploma's werden uitgereikt en Mickie niets kreeg ... roll
Ach, echt erg is het niet want ik weet wat ze in haar mars heeft en het seizoen is nog lang. Ze heeft in ieder geval een schitterend B-diploma gehaald!

Marre begon met een gemist markeerapport, ze had het simpelweg niet zien vallen. Eigenlijk was die proef niet goed uitgezet, want de helper hoort het apport tegen de wind in te gooien en de hond moet normaal dwars op die lijn worden ingezet. In plaats daarvan moesten wij de hond in het verlengde van de werprichting inzetten met de wind in de rug. De werper gooide niet hoog en in een rechte lijn naar de hond, de dummy kwam dus niet buiten het silhouet van de werper en was op die afstand nauwelijks te onderscheiden. Het was niet verwonderlijk dat veel honden op dat onderdeel strandden.

Bij het verloren apport kwam ze weer een oud spookje tegen. Bij het innemen van de dummy's, vlak voor we aan de beurt waren, kwamen er ineens veel mensen en blaffende honden om haar heen staan terwijl er links, rechts en achter haar geschoten werd. De combinatie van zo plotseling veel lawaai en drukte was net iets te veel voor Marre en ze werd weer heel timide. Ik moest haar daarop 3x inzetten voor ze het verloren apport vond en dat is net één keer te veel. Geen nood, we konden nog steeds een A-diploma halen.

Helaas ... bij het apport over hindernis gaf ik een onduidelijk commando, en dat is voor een gevoelig hondje funest. Marre werd onzeker en ging rommelen, het apport kwam met te veel commando's binnen. Geen diploma voor Marre dus, maar toch ben ik erg tevreden over haar. Alle apporten zijn binnengekomen, ze ging overal vlot bij me vandaan en is maar één keer in de stress geraakt (waarbij ze altijd blokkeert) en daar was ze vrij snel weer uit te halen. Ze heeft beslist mooi werk laten zien! ok