Titeren

Meiske en Toet zijn vandaag getiterd. Titeren houdt in dat er getest wordt of de afweerstoffen voor bepaalde ziektes nog in voldoende mate aanwezig zijn. Zo ja, dan hoeft er niet gevaccineerd te worden, want dat heeft geen enkele zin. Meiske was voor parvo, hondenziekte en hepatitis nog prima beschermd. Toet voor parvo en hepatitis wel, maar voor hondenziekte niet. Ze is als pup volledig gevaccineerd, maar kennelijk was de bescherming tegen hondenziekte die ze via de melk van haar moeder mee kreeg nog zó hoog, dat de enting toen niet aansloeg.

Zo kun je wel eens voor verrassingen komen te staan, dat je denkt dat je hond veilig en beschermd is omdat hij gevaccineerd is, terwijl dat niet zo blijkt te zijn. Toet heeft nu nogmaals de puppy-enting gehad, zodat ze haar pups straks optimale bescherming mee kan geven. En ja, die pups gaan we ook titeren.

Titeren in plaats van zomaar enten

Titeren helpt je te bepalen wanneer het beste moment is om te vaccineren. Voor pups kan te vroeg vaccineren betekenen dat ze helemaal niet beschermd zijn, zoals bij Toet voor hondenziekte. Wie meer wil weten over titeren, moet dit eens lezen.