Kennismaken met een Friese Stabij.

De rasbeschrijving en de foto's zijn allemaal heel leuk en aardig, maar hoe is zo'n hond nu in het echt? Omdat Stabijhounen nou eenmaal niet zo dikgezaaid zijn, kan het problematisch zijn om het ras (beter) te leren kennen. Op deze pagina daarom tips hoe je er één of meer in levende lijve kunt ontmoeten.


De Clubmatch

Een uitstekende gelegenheid om veel Friese Stabijs bij elkaar te zien is de jaarlijkse Kampioenschapsclubmatch van de rasvereniging. Hier strijden 150 tot 200 Stabijs voor de hoogste eer: de titel ClubKampioen van het jaar. Een gezellige bijeenkomst met een gezonde spanning onder de deelnemers. Kom in contact met fokkers en vraag eigenaren het hemd van het lijf over hun favoriete ras. De stand van de rasvereniging is ook altijd aanwezig.

Kampioenschaps Clubmatch:
datum: 22 april 2023
adres: Hanzehal Zutphen, Fanny Blankers-Koenweg 2, 7203 AA Zutphen
aanvang: 9.00 uur
toegang: gratis
meer informatie:    NVSW agenda

De Fokkersdag

Twee maal per jaar wordt de Fokkersdag georganiseerd. De rasvereniging probeert dan zo veel mogelijk nesten bij elkaar te krijgen die op dat moment 1 tot 1,5 jaar oud zijn, compleet met vader en moeder. Er wordt o.a. beoordeeld of de ouders gewenste of ongewenste dingen hebben doorgegeven, zo krijgt men een beeld van de huidige populatie Stabijs. Een ontspannen dagje met veel gelegenheid om te kletsen met fokkers en eigenaren en vooral veel Stabijtjes te zien. De stand van de rasvereniging is ook altijd aanwezig. Doorgaans is er om 12.00 uur een reuenparade waaraan zo veel mogelijk reuen deelnemen die op de deklijst staan.

Fokkersdagen:
datum: 10 juni en 7 oktober 2023
adres: Hanzehal Zutphen, Fanny Blankers-Koenweg 2, 7203 AA Zutphen
aanvang: 10.00 uur
toegang: gratis
meer informatie:    NVSW fokkersdag

Verenigingsactiviteiten

Door het jaar heen worden verschillende activiteiten georganiseerd door de rasvereniging en rasliefhebbers: o.a. trainingsdagen, werkproeven en wandelingen door het hele land.

Verenigingsactiviteiten:
datum: Kijk op de agenda van de rasvereniging voor wat, waar en wanneer.
meer informatie:    NVSW agenda

Hondenshows en -tentoonstellingen

Je kunt natuurlijk ook naar hondenshows gaan kijken, die worden door het hele land en het hele jaar door georganiseerd. Het aantal Stabijs dat deelneemt varieert: de ene keer zijn het er maar een paar, de andere keer enkele tientallen.

Hondenshows en -tentoonstellingen:
datum: Kijk op de agenda van de Raad van Beheer voor wat, waar en wanneer. Let er bij meerdaagse tentoonstellingen op, op welke dag de Stabijs gekeurd worden, zou jammer zijn als je net op de verkeerde dag gaat kijken.
aanvang: Doorgaans 10.00 uur
toegang: De entree varieert naar gelang de grootte van de show. Clubmatches zijn meestal gratis, grotere shows rekenen €5,00 tot €15,00.
meer informatie:    Tentoonstellings-agenda Raad van Beheer

Bij liefhebbers thuis

De rasvereniging heeft een lijst met mensen die graag bereid zijn om serieus geïnteresseerden thuis te ontvangen en meer te vertellen over het ras in het algemeen en hun honden in het bijzonder.

Rasliefhebbers met open huis:
datum: Op afspraak.
meer informatie:    NVSW liefhebberslijst