Het Skarlún nest - de dracht

Als de lichaamstemperatuur ineens duidelijk zakt, kan de bevalling binnen 24 uur worden verwacht. Het is dus handig om dat bij te houden. Ik begin daar 10 dagen voor de uitgerekende datum mee, om een beeld te krijgen van Toets normale temperatuur. Er zijn nog meer aanwijzingen dat de bevalling aanstaande is, maar deze geeft een (zeer grove) tijdsaanduiding.

12 april - de daling was duidelijk. Eerste schatting is dat de pups morgen geboren zullen worden. Temperaturen hoeft nu niet meer.

temperatuurgrafiek


13 maart 2017
Yesss, Tibo heeft raak geschoten, Toet is drachtig! Op de echo waren zo 4 prachtige vruchtjes op een rijtje te zien, met goed kloppende hartjes. Schatting is dat er 6 tot 8 pups zijn. Verwachte geboortedatum: eerste paasdag.

foto met mobiel genomen van de monitor. Hier is 1 vruchtje te zien:Echo Friese Stabij pups

Hier zijn 2 vruchtjes te zien:Echo Skarlun nest

19 maart 2017 - 5 weken drachtig
De groei zit erin! In omvang 3 cm toegenomen en ruim een kilo aangekomen, terwijl ze nog niets extra's krijgt. Toets tepels worden groter en kleuren rose, de melklijsten beginnen al te groeien. Ze is haar slanke lijntje echt al aan het verliezen.

5 weken drachtig: 5 weken drachtig

26 maart 2017 - 6 weken drachtig
Toet gaat nu meer eten krijgen en dat vindt ze helemaal niet erg! Ze eet inmiddels alles weer. Haar buikje groeit gestaag; in totaal 6 cm in omvang toegenomen en 2 kilo aangekomen. De eerste ongemakken dienen zich aan, zo is het ineens lastig om de sloot over te springen met dat extra gewicht en haar doos wassen gaat ook wat minder soepel. Ze is superaanhankelijk en zou het liefst de hele dag op schoot liggen, behalve als er water in de buurt is, dan moet ze uiteraard zwemmen.

6 weken drachtig: 6 weken drachtig

2 april 2017 - 7 weken drachtig
Voor het eerst een pupje voelen bewegen, prachtig! De werpkist staat al in de kamer zodat Toet kan wennen, maar er was vast herkenning want ze zat er meteen in. Toet dijt rap uit, in totaal 12 cm in buikomvang toegenomen en 4 kilo zwaarder. En ze is zó aanhankelijk! Nog 2 weken ...

7 weken drachtig: 7 weken drachtig

9 april 2017 - 8 weken drachtig
Het begint moeilijker te worden voor Toet, ze ademt zwaarder en zichzelf verzorgen lukt alleen met veel kreunen. Is ook niet zo gek met een buik vol puppy's; ruim 4,5 kilo aangekomen en 17 cm extra buikomvang (niet eens gemeten op het dikste gedeelte). Ze is veel rustiger en trager. Het haar op haar buik vliegt eraf om de pups straks goed te kunnen laten drinken, de vogels buiten zijn er blij mee en bouwen er zelf een nestje van. Je kunt de pups nu heel goed zien bewegen, het is druk daarbinnen! Ik verwacht dat ze de week niet uitzit ...

8 weken drachtig: 8 weken drachtig

13 april 2017 - 8,5 week drachtig
Alle voortekenen zeggen dat Toet vandaag zal gaan bevallen. Ze is zich geestelijk en lichamelijk aan het voorbereiden. De pups protesteren tegen al die voorweeën door flink te trappelen als het even wat rustiger is. Ik ben heel benieuwd wat het gaat worden!

8,5 week drachtig: 8,5 week drachtig

Toets gewicht en buikomvang gedurende de dracht

Omdat iedereen erg nieuwsgierig is en het ook gewoon leuk is om bij te houden, hier de gewichtstoename en de buikomvang van Toet gedurende de dracht. De eerste 4 weken zijn er geen grote veranderingen te verwachten, maar vanaf een week of 5 gaat de boel groeien.

 dekkingsdag:  begin 2e week: begin 3e week: begin 4e week: begin 5e week:
19,9 kg
buik 50 cm
19,9 kg
50 cm
20,4 kg
50 cm
19,9 kg
50 cm
20,5 kg
50 cm
 
begin 6e week: begin 7e week: begin 8e week: begin 9e week: eindstand:
21,4 kg
53 cm
21,9 kg
56 cm
23,8 kg
62 cm
24,6 kg
67 cm
25 kg
68 cm