Het Tûke nest

Een tûke (spreek uit: toeke) hond is handig, bedreven, slim, schrander en alert. Dit Friese woord beschrijft de Stabij dus uitstekend en ik vond het daarom een heel passende nestnaam. Alle pups krijgen Tûke als eerste voornaam, gevolgd door de roepnaam die de nieuwe baasjes zelf mogen verzinnen. Als de roepnaam bijvoorbeeld Joeke wordt, luidt de stamboomnaam Tûke Joeke fan'e Sudewyn.

Eabele Pleuntsje fan'e Sudewyn Eabele Pleuntsje fan'e Sudewyn
?

18 juli 2021: Helaas ... geen pups voor Joppe en Pleuntsje; Joppe blijkt inmiddels steriel. Dat hadden we even niet aan zien komen. Afgelopen maart is hij getest en toen had hij nog genoeg actieve zwemmertjes om een nestje te bevaderen, nu helemaal niks meer, er kwam letterlijk geen druppel meer uit toen we vandaag voor de inseminatie gingen.
Heel jammer, maar het is niet anders, we hebben er alles aan gedaan en ik ben blij dat we het tenminste geprobeerd hebben.

Voor ons betekent dat dat we terug gaan naar onze eerste planning: wachten tot Pleuntsje ruim 2,5 jaar oud is met hopelijk begin 2023 een nestje. En dus opnieuw op zoek naar een leuke, passende reu.

Over Pleuntsje kun je meer lezen op haar eigen pagina.