Het Tûke nest

De nestnaam
Een tûke (spreek uit: toeke) hond is handig, bedreven, slim, schrander en alert. Dit Friese woord beschrijft de Stabij dus uitstekend en ik vond het daarom een heel passende nestnaam. Alle pups hebben Tûke als eerste voornaam, gevolgd door de roepnaam die de nieuwe baasjes zelf mochten verzinnen.

Eabele Pleuntsje fan'e Sudewyn Eabele Pleuntsje fan'e Sudewyn
Borre, roepnaam FigoBorre NHSB 2928822, roepnaam Figo

In de nacht van maandag op dinsdag 18 juli 2023 hebben Pleuntsje en Figo 7 prachtige kinderen gekregen: 5 reutjes en 2 teefjes. Eén reutje is later overleden.

Hun stamboomnamen zijn:
Tûke Beau fan'e Sudewyn - roepnaam Beau
Tûke Borke fan'e Sudewyn - roepnaam Borke
Tûke Fedde fan'e Sudewyn - roepnaam Fedde
Tûke Flynn fan'e Sudewyn - roepnaam Flynn
Tûke Lutske fan'e Sudewyn - roepnaam Lutske
Tûke Pippa fan'e Sudewyn - roepnaam Pippa

We zullen de dames en heren even voorstellen op volgorde van geboorte. In het nest hebben de pups werknamen gekregen omdat we nog niet wisten wie wie was, de stamboomnamen werden pas bij het chippen aan de pups gekoppeld.

Friese Stabijpups Pup 1 - reu, geboren om 21:58 uur
Tûke Fedde fan'e Sudewyn, roepnaam: Fedde
werknaam: Staartje, omdat hij een krulletje aan het puntje van zijn staart heeft
Friese Stabijpups Pup 2 - reu, geboren om 22:20 uur
Tûke Borke fan'e Sudewyn, roepnaam: Borke
werknaam: Meneer De Wit, omdat hij de witste van het stel is
Friese Stabijpups Pup 3 - reu, geboren om 23:05 uur
werknaam: Klaver, omdat de tekening op kont, billen en staart precies een klavertje is. Onze Klaveren Heer! Helaas kreeg hij een zware longontsteking en is hij met 4 weken overleden. 
Friese Stabijpups Pup 4 - teef, geboren om 1:09 uur
Tûke Lutske fan'e Sudewyn, roepnaam: Lutske
werknaam: Strikje, omdat de tekening op haar rug net een strik is
Friese Stabijpups Pup 5 - teef, geboren om 1:52 uur
Tûke Pippa fan'e Sudewyn, roepnaam: Pippa
werknaam: Stipje, omdat ze als enige een klein stipje op haar rug heeft
Friese Stabijpups Pup 6 - reu, geboren om 2:42 uur
Tûke Flynn fan'e Sudewyn, roepnaam: Flynn
werknaam: Ollie, omdat de tekening op zijn kont en billen net de kop van een olifant is, met zijn staart als slurf
Friese Stabijpups Pup 7 - reu, geboren om 3:22 uur
Tûke Beau fan'e Sudewyn, roepnaam: Beau
werknaam: Koetje Boe, omdat hij zo'n prachtig gelijkmatig koeienpatroon heeft
 

Papa Figo

Figo heb ik ruim twee jaar geleden opgespoord in de database vanwege zijn bijzondere genenpakket; hij komt uit lijnen die minder voor de fok zijn ingezet en hij heeft bloed van voorouders in zijn aderen stromen dat nog maar weinig voorkomt in de huidige populatie. Ik heb zijn eigenaren destijds gevraagd hem beschikbaar te stellen voor de fokkerij en gelukkig hebben zij daar gehoor aan gegeven. Hij heeft pas drie nestjes op zijn naam staan (met slechts één pup in Nederland) en hij is al 8 jaar, dus toen hij prima bij Pleuntsje bleek te passen, was de keuze gauw gemaakt.

Figo Figo

Figo's eigenaren noemen hem een ontzettende knuffel, echte gezinshond, betrouwbaar, stabiel, lief voor kinderen, lief voor andere huisdieren (katten, ratten, konijnen) geduldig, speels, heel geïnteresseerd, gek op zoekspelletjes, waaks. Figo zwemt graag, heeft veel jachtinstinct, maar luistert goed.
Mij viel zijn vrolijke aard op, zijn kalmte en stabiliteit met een paar lekker eigenwijze trekjes en zijn schitterende, rijke vacht.

Vanwege al die kwaliteiten heb ik voor hem gekozen, maar ook omdat hij het laagst mogelijke Mean-Kinshippercentage heeft; Figo's verwantschap met de rest van de populatie is lager dan dat van alle andere Stabijs wereldwijd. Om de inteelt in het ras zo beperkt mogelijk te houden, is zijn genetische variatie belangrijk voor het behoud van de genenpool en het ras, ik zie hem daarom graag nog een keer vader worden. Hij past daarbij op alle fronten uitstekend bij Pleuntsje. Ook zij heeft een relatief laag Mean-Kinshippercentage. Dit is een combinatie die wat bijdraagt aan de genendiversiteit binnen het ras.

borre2 Figo

Figo Figo

Over Pleuntsje kun je meer lezen op haar eigen pagina.

Figo Figo in actie