Het Tûke nest

Een tûke (spreek uit: toeke) hond is handig, bedreven, slim, schrander en alert. Dit Friese woord beschrijft de Stabij dus uitstekend en ik vond het daarom een heel passende nestnaam. Alle pups krijgen Tûke als eerste voornaam, gevolgd door de roepnaam die de nieuwe baasjes zelf mogen verzinnen. Als de roepnaam bijvoorbeeld Joeke wordt, luidt de stamboomnaam Tûke Joeke fan'e Sudewyn.

Eabele Pleuntsje fan'e Sudewyn Eabele Pleuntsje fan'e Sudewyn
Borre, roepnaam FigoBorre NHSB 2928822, roepnaam Figo

18 februari 2022: Het positieve advies van de Fok Advies Commissie is binnen! De voorgenomen vader van het Tûke-nest is Borre (NHSB 2928822), zijn roepnaam is Figo.

Figo heb ik ruim twee jaar geleden opgespoord in de database vanwege zijn bijzondere genenpakket; hij komt uit lijnen die minder voor de fok zijn ingezet en hij heeft bloed van voorouders in zijn aderen stromen dat nog maar weinig voorkomt in de huidige populatie. Ik heb zijn eigenaren destijds gevraagd hem beschikbaar te stellen voor de fokkerij en gelukkig hebben zij daar gehoor aan gegeven. Hij heeft pas twee kleine nestjes op zijn naam staan en hij is al 8 jaar, dus toen hij prima bij Pleuntsje bleek te passen, was de keuze gauw gemaakt.

Figo Figo

Figo's eigenaren noemen hem een ontzettende knuffel, echte gezinshond, betrouwbaar, stabiel, lief voor kinderen, lief voor andere huisdieren (katten, ratten, konijnen) geduldig, speels, heel geïnteresseerd, gek op zoekspelletjes, waaks. Figo zwemt graag, heeft veel jachtinstinct, maar luistert goed.
Mij viel zijn vrolijke aard op, zijn kalmte en stabiliteit met een paar lekker eigenwijze trekjes en zijn schitterende, rijke vacht.

Vanwege al die kwaliteiten heb ik voor hem gekozen, maar ook omdat hij het laagst mogelijke Mean-Kinshippercentage heeft; Figo's verwantschap met de rest van de huidige populatie is lager dan dat van alle andere Stabijs wereldwijd. Om de inteelt in het ras zo beperkt mogelijk te houden, is zijn genetische variatie belangrijk voor het behoud van de genenpool en het ras, ik zie hem daarom graag nog een keer vader worden. Hij past daarbij op alle fronten uitstekend bij Pleuntsje. Ook zij heeft een relatief laag Mean-Kinshippercentage. Dit wordt een combinatie die wat bijdraagt aan de genendiversiteit binnen het ras.

borre2 Figo

Als alles voorspoedig verloopt, is het natuurlijk wel de bedoeling dat die mooie eigenschappen en genendiversiteit ook door worden gegeven aan de volgende generatie, er moet dus met pups uit deze combinatie gefokt gaan worden. Om die reden neem ik alleen baasjes in overweging die het belang daarvan inzien en bereid zijn een steentje bij te dragen aan de toekomst van het ras door een keer een nestje te nemen van hun teefje, of door hun reu op de deklijst te zetten. Dat kan prima naast de hoofdfunctie van een hond: een fijne huisgenoot zijn. Je hebt daar geen fok-ervaring voor nodig en ik geef de nieuwe baasjes met veel plezier alle hulp en begeleiding die nodig of gewenst is. Al wat vereist is, zijn enthousiaste baasjes die het leuk vinden om op verantwoorde wijze bij te dragen aan het voortbestaan van dit verrukkelijke ras!

Figo Figo

Over Pleuntsje kun je meer lezen op haar eigen pagina.

Figo Figo in actie