Vachtverzorging bij een Friese Stabij
De vachtverzorging bij een Friese Stabij valt erg mee. De halflange vacht is zelfreinigend. Dat houdt in dat vuil er vanzelf af valt als het opgedroogd is, eventueel borstelen om de laatste zandrestjes te verwijderen en schoon is hij weer. In bad hoeft hij maar zelden. Als hij echt eens heel vuil is, is even afspoelen of een zwempartij in een schone sloot meestal voldoende. Shampoo is alleen nodig als hij in iets stinkends heeft liggen rollen, gebruik dan een speciale, neutrale hondenshampoo om het huidvet niet aan te tasten. Een gezonde hond heeft per definitie een mooie, glanzende vacht.
De vacht hoef je niet zo vaak te borstelen, behalve in de verharingsperiode (2x per jaar) als de ondervacht met plukken tegelijk loslaat, om de dag borstelen is dan geen overbodige luxe. Houd in ieder geval altijd het haar achter de oren en op de broek klitvrij. Sommige honden verharen het hele jaar door, er wordt gezegd dat de verwarming daar schuld aan heeft en dat een vacht kou nodig heeft om mooi en gezond te blijven. Zet de thermostaat daarom 's nachts uit of leg Bijke in een koele (tochtvrije) ruimte te slapen.
Een Stabij hoeft in principe niet getrimd te worden. De nodige vachtverzorging kun je uitstekend zelf doen, tenzij je hond gecastreerd is en een zogenaamde castratenvacht ontwikkelt waarbij de ondervacht explosief groeit (dit kan ook bij teefjes het geval zijn). Er zijn van allerlei luxe en dure vachtverzorgingsartikelen in de handel waarvan ik er al vele heb gekocht of geprobeerd, maar het enige dat je echt nodig hebt is een universeelborstel, een kam, een schaar en wat handigheid. Ik geef zelf de voorkeur aan een simpele plastic kam omdat de tanden daarvan meegeven, de honden lijken dat ook prettiger te vinden dan een metalen kam.
De vacht
Begin met het uitborstelen van de vacht met een universeelborstel. Zorg dat alle klitten uit de vacht zijn.
Het hoofd
In de rasstandaard staat de het onderste 1/3 deel van de oren kortbehaard dient te zijn. Vaak is dat wel zo, maar wordt dat aan het zicht onttrokken door overhangend langer haar van het bovenste deel van de oren.
Het plukken staat hieronder beschreven.
De Voeten
Het haar dat tussen de voetkussentjes uit groeit mag in de winter kort worden geknipt omdat er anders pekel of sneeuw in kan blijven hangen, wat voor de hond pijnlijk kan zijn.
Je ziet hier plukjes haar
tussen de tenen uit
steken, die moeten eraf.
Je knipt die plukjes gelijk
met de onderkant van de
voetzool en de tenen.
Dat ziet er stukken netter
uit en de kans dat er troep
in blijft hangen die irritatie
veroorzaakt is veel kleiner