Gebitsverzorging
Het gebit van je hond kan schoon worden gehouden door regelmatig een bot of kluif te geven of zijn tanden te poetsen. Mochten er toch bruine plekjes verschijnen, dan kun je die gemakkelijk met je nagel of een krabbertje weghalen, mits je er op tijd bij bent. Zou je die aanslag laten zitten, dan verandert het vrij snel in hard tandsteen en gaat het tandvlees ontsteken. Voor je hond is dat erg pijnlijk. Uiteindelijk kan het resulteren in terugtrekkend tandvlees en fikse ontstekingen. Niet zelden is het trekken van de aangetaste tanden de enige oplossing. Regelmatige controle van het gebit is dus verstandig. Als je merkt dat je hond uit zijn bek begint te stinken is het vrijwel zeker tijd voor een schoonmaakbeurt.
Bij de pijltjes zie je dat er een bruingelige aanslag zit. In dit stadium is de aanslag nog betrekkelijk zacht en kun je het met je nagel of een scherp voorwerp vrij gemakkelijk verwijderen.
Zelf gebruik ik er het liefst een speciale tandenkrabber voor.
Hiermee kun je ook moeilijker bereikbare plekjes behandelen.
Bij alle lichamelijke verzorging van je hond is het erg makkelijk als hij dat zonder tegenstribbelen toelaat. Begin je pas met borstelen als hij pijnlijke klitten in zijn vacht heeft, of met tanden schoonmaken als daar al ontstekingen zitten, dan zul je niet op medewerking van je hond hoeven rekenen. Hij zal pijlsnel een hekel leren krijgen aan de borstel en gefrunnik in zijn bek. Grote kans dat hij een volgende keer gaat grommen of erger. En geef hem eens ongelijk.
Het is daarom belangrijk om hem als pup al te laten wennen aan de handelingen die hij later in zijn leven moet ondergaan. Kijk in zijn oortjes, aai langzaam zijn staart, neem zijn voeten één voor één in je handen, til zijn lippen even op, haal zijn tandjes even van elkaar en leg iets lekkers op zijn tong als beloning, aai hem met een zachte borstel. Niks dwingen, maak het leuk voor hem, doe alles op een speelse manier en herhaal dat regelmatig. Je zult later veel gemak hebben van een hondje dat zich gedwee laat betasten en behandelen. Niet alleen bij de dagelijkse verzorging, maar zeker ook bij de dierenarts.