Het Winske nest - de dracht

Als de lichaamstemperatuur ineens duidelijk zakt, kan de bevalling binnen 24 uur worden verwacht. Het is dus handig om dat bij te houden. Ik begin daar anderhalve week voor de uitgerekende datum mee, om een beeld te krijgen van Meiske's normale temperatuur. Er zijn nog meer aanwijzingen of de bevalling aanstaande is, maar deze geeft een (zeer grove) tijdsaanduiding.


11 juni: nog niets aan de hand hoor, dit was geen kenmerkende daling in temperatuur. Meiske is nog met héél andere dingen bezig dan met bevallen.

13 juni: dit ziet er meer naar uit! Op de bank geslapen om het in de gaten te houden, maar ze heeft nog goed geslapen (in tegenstelling tot mijn persoontje). De daling zet door, ze rilt er af en toe bij, heeft soms harde buiken en hijgt dan. Meiskes lichaam is zich duidelijk aan het voorbereiden op de bevalling. Net heeft ze een slijmprop verloren. Ze zoekt veel steun bij mij. Duurt nog wel een poos voor het serieus gaat worden. Eerste schatting: morgenochtend vroeg.

 

Meiske's gewicht gedurende de dracht.
 dekkingsdag:  begin 2e week: begin 3e week: begin 4e week: begin 5e week: begin 6e week: begin 7e week:
21,8 kg 22 kg 21,9 kg 22,3 kg 22,3 kg 22,6 kg 23,8 kg

week 8 (per dag gewogen):
dag 50: dag 51: dag 52: dag 53: dag 54: dag 55: dag 56:
24,2 kg 24,5 kg 24,7 kg 25,1 kg 25,3 kg 25,7 kg 25,9 kg

week 9 (per dag gewogen):
dag 57: dag 58: dag 59: dag 60: dag 61: dag 62: uitgerekend:
25,9 kg 26,3 kg 26,3 kg        

16 mei:
Yessss, Meiske is drachtig! We hebben 6 kloppende hartjes op de echo geteld. Er kunnen eventueel nog meer pups in zitten, maar we gaan er van 6 uit. Volgens de dierenarts ziet alles er prima uit. De grote vraag is nu hoeveel teefjes en hoeveel reutjes er geboren zullen worden. Vanaf nu zal Meiskes buikje gaan groeien en daar maken we wekelijks een foto van.
"We" zijn in blijde verwachting!

20 mei:
5 weken drachtig. We zijn al over de helft en de groei zit erin; Meiske komt aan terwijl ze nog geen extra voeding krijgt. Haar melkklieren zwellen aardig op en haar gedrag is zeer beslist rustiger en aanhankelijker. De organen van de foetussen zijn zo'n beetje ontwikkeld en het geslacht is al bepaald. De kwetsbaarste periode is voorbij. De minipupjes vormen nu huid en pigment, wegen ongeveer 6 gram en zijn 45 mm groot.

27 mei:
6 weken drachtig. Meiske is nu zichtbaar drachtig, ze dijt behoorlijk uit en is ongeveer 2 kilo aangekomen. Ze mag geleidelijk aan wat meer eten, en daar is ze héél blij mee! De pups zijn compleet, alles zit erop en eraan, ze hoeven alleen nog maar te groeien. Iets zegt me dat het er meer dan 6 zullen worden ...

3 juni:
7 weken drachtig. Voor het eerst de pups voelen bewegen, heel zachte duwtjes tegen mijn hand, zalig! Meiskes buikje wordt almaar kaler, de haren vallen uit zodat de pups straks de tepels beter kunnen vinden. Haar groeiende buik begint in de weg te zitten, even lekker krabben of wassen wordt steeds lastiger, inschatten of een sprong nog gemaakt kan worden ook. Ineens lukken dingen niet meer die ze eerst altijd zonder moeite deed. En ze is zó aanhankelijk!
Nog twee weekjes ...

10 juni:
8 weken drachtig. De pups zijn nu zichtbaar actief, ze doen de wave in Meiske's almaar groeiende buik. Die wordt nu zo dik dat ze er echt last van krijgt, zwemmen is nog lekker, maar uitschudden lukt niet meer. Haar lichaamsverhoudingen zijn helemaal zoek, ze is totaal uit proportie. Volgens de drachtkalender kan Meiske nu minder eetlust krijgen en een nest willen maken, maar dat is nog helemaal niet het geval. Haar moeder daarentegen ... Marre is tegelijk loops geweest en nu (schijn)zwanger voor tien! Ben benieuwd of ze straks mee mag moederen van Meiske. De pups zijn zo ver ontwikkeld dat ze levensvatbaar zijn als ze nu geboren zouden worden. De werpkist is geplaatst zodat Meiske alvast kan wennen.
Nog één weekje ...